October 06, 2013

Student's Life

Assalamualaikum! Amigo! Holla :)

Kangen banget gua sama ini belog :) Ampun yah, sebab gua sibuk di matrikulasi, hingga tiada masa untuk membebel di alam maya :)

Ada yang rindu kah ? Amat tipis jawapan ├Ża'nampaknya! * dah update pun dekat nak 1/2 tahun *


Yah, ting tong ting tong, dah nak habis sem I di JMC.That's mean, i've walk here for 5 months. So far, Alhamdulillah :) Many good things happenned in my life. Yeah, there are bads somehow, but it very taught me a lot of things. Thanx memories & experiences!

Niat nak jadi hidden figure di sini, tup tup atas kuasa Ilahi dan perlaksanaan perjalanan kehidupan, i'm being a part of student's council , JPP. Atas nasihat mereka2 yang berkenaa, i'm trying to be the candidates. Akhirnya, berjaya mendapat vote yang tinggi, lantas melayakkan diri menjadi pimpinan. Yup, turun takhta . Dari S/U kepada exco Kerohanian/Moral.

Mungkin sebab selalu ambil ringan, Allah datangkan ujian. Baik dari segi perasaan, pelajaran, mahupun pimpinan. Tambahan pula, rayuan UPU ditolak secara automatik kerana dah disahkan menjadi pelajar Matrik. It's really hard to accept. Lagi2 bila family jauh di mata, tiada di sisi. Sungguh, Allah itu ubat ceria & duka yang sangat berkesan. Alhamdulillah!

Nak cerita tentang jatuh bangunnya hidupku? Terlalu panjang. Cukuplah untuk disimpan bersama Ilahi. Alhamdulillah, dalam kekangan masa dan hidup yang x berapa nak sistematik, UPS I berjaya dilalui dengan bergaya. Walau dapat F untuk subjek Kimia*masuk dewan jadi blank. zero. (subjek kedua Sains yg diminati di sekolah), pointer not below than 2.00 :) Alhamdulillah, itu cukup bergaya bagiku. Bergaya bagi seorang pelajar yang hati dia dah say bye2 pada Sains sebelum keluar result SPM lagi :)

Ujian datang menerpa lagi. Subjek semakin berat. Tajuk semakin mencabar. Yup, down. Influenza DOWN itu hadir tanpa dijemput. Kini, dalam posisi , dalam strategi mengclearkan virus , malware yang wujud. Pohon doakan Haura tabah, kuat, thabat, sabar dalam mehnah ini. Berjaya ke garisan penamat dengan bahagi, walau perit di awalnya.

25 Oktober 2013- 1 November 2013, PSPM I akan bermula. Less than 19 days more to go. Serious talk, masih belum bersedia. Tapi insha Allah, akan cuba yang terbaik dengan usaha yang sehabis baik.

Moga 4 FLAT berjaya dalam genggaman. Bukan saja 4 FLAT dalam study, malah dalam AKHLAK, AMAL, IBADAH, AURAT & HAMBA-NYA :)

Need to finish up 3 paperworks today. Thanks for reading n hope, u can give me some opinion to wake up earlier n study smart n being a flexible person ? Sekian berita dari JMC, from Haura.

Live cheerfully. Keep struggling for the best places for HIM.
Wassalam  :)


May 18, 2013

Alam Baru :D

Assalamualaikum w.bt & Sobahul kheir !


Alhamdulillah, Allah berikan oksigen untuk meneruskan hidup ini sebagai hamba dan khalifahNya. Moga iman + amal + taqwa terus meningkat seiring peningkatan usia kita, Insha Allah :)

Alhamdulillah juga, semalam rasminya keluar result UPU. Mabruk alaikum kepada sahabat yang berjaya, namun bagi yang masih belum berpeluang.. KUATlah! Bangkit! Jangan FUTUR (Putus Asa) .Ayuh, mari ramai2 serbu UPU web 24 Mei -02 Jun untuk rayuan semula.^_^

Ana dapat x? 

Soalan killer betul :) Honestly, Allah x berikan rezeki lagi untuk menempatkan diri ke universiti secara first intake. Perasaan? Seriously, CUKIWA gila :') Sebab memang dah aim nak masuk Uni, ambil Asasi after SPM. Semalam, hampir 3 jam juga la 'hujan air terjun' (bermanfaat sungguh tisu2 yang dibeli time zaman SPM) Time result SPM x de nangis pun, maybe telah diQada'kan pada hari semalam. Banyak kali check, refresh balik :) [pagi ni pun buat lagi, manalah tau kot2 ada orang nak main magik ke]. Memang semalam rasa macam beruang kutub, terperap je dalam bilik. Then, dekat nak Maghrib tu, serius rasa nak pitam. First time rasa :) Tengah sibuk basuh pinggan, terus lari masuk bilik. Ambil minyak cap kapak dan tergolek sekejap. Alhamdulillah, rasa nak pitam, tapi x pengsan.(Energy dah wear out kot, tu yang fenin overflood)

Terima kasih kepada sahabat2 [Bella, Afieqah] dan yang lain2 yang sudi bagi kata2 semangat. Terima kasih, sangat berharga n terkesan dalam hati. Insha Allah i will strive the best dalam menuntut ilmu Ilahi ini :'D . Tapi dalam banyak2 nasihat, Ana sangat terkesan dengan nasihat kakak. (minta izin cita pasai kakak sulung jap)

Kakak, she's the first child. Nak dipendekkan cerita, result SPM kami lebih kurang je & yang paling tak boleh lupakan, bila kakak LANGSUNG X DAPAT upu, matriks, rayuan upu. Nothing. [Sekarang baru faham perasaan kakak :'( ] Memang time tu, kakak rasa hopeless and helpless sangat2, rasa macam x jadi kakak dan contoh yang baik untuk adik2 (sorry, terjumpa luahan awak). So, kakak continue her study in FORM 6. Itu titik perubahannya. Dan Alhamdulillah, sekarang kakak sambung degree at UIAM.

Ya, mungkin nampak kisah tu biasa. But impaknya kepada seorang adik sangat kuat :)

Ana teringat pesan Ustaz Amin (ustaz PSI), <intipatinya>
"Setiap insan berhak untuk berjaya. Masing2 ada jalan menuju kejayaan. Cuma bezanya, bentuk perjalanan itu. Ada yang mudah, lurus, straight tanpa liku tapi ada yang penuh onak duri, luka, liku2 tajam, jalan pecah. Semuanya ada hikmah dan pengajaran dariNYA"

Almost 1 hari juga nak terima dengan hati terbuka. Dan Alhamdulillah, i feel much better than yesterday. Tak dop ayaq mata dah, kering sebab dah all-out semalamnya =_= Ok, Tipulah kalau kata x de langsung dah rasa CUKIWA dalam jiwa sekarang ni. Ada tapi dah boleh kawal, Insha Allah.

Hidup kena ada banyak plan. Kalau plan A tak jadi, at least ada plan B jadi backup

My next plan ? Insha Allah, akan teruskan usaha menuntut ilmu di KMJ - Kolej Matrikulasi Johor (bukan Kolej Mencari Jodoh ye =_=) sambil tunggu result Rayuan UPU. Actually, memang lepas SPM dah aim x nak sambung bidang Sains, sebab takut x mampu tambah lagi result Sains pon cantik je dapat Cik Cekodok Credit :) 

Walau orang kata Matrik ni susah, memanglah ada tambah rasa cuak tu. Sebab sekolah x sama macam matrik/asasi/diploma, siapa nak berjaya dia kena push lagi kaw2. Tapi, bila renung balik...nak berjaya kena tempuh jalan sukar dulu. Nak majukan diri ke peringkat yang tinggi, kena usaha lebih lagi. Nak teruskan diploma ka, asasi ka, matriks ka, degree ka, master ka, walhal PHD sekalipun, pasti ada cabarannya tersendiri.. cabaran yang semakin lama semakin hebat.

Jadi, kalau nak improve ourself..nak taknak, kena sahut cabaran. Jadi, doakanlah Ana boleh survive dengan baik di KMJ (Semoga Afieqah jadi ke sana, Amin) . Dan dalam masa yang sama, doakan rayuan UPU Ana diterima, Insha Allah.

Semoga cita2 untuk sambung pengajian dalam bidang agama, bahasa, (selain Sains) dapat dilunaskan :) Semoga dapat ikut jejak langkah senior KMJ yang sempat menetap selama 3 minggu je di sana XD 

Doakan Ana kuat ! Doakan Ana redha dengan jalan yang DIA aturkan ini.^_^

Kita merancang, tapi sungguh ALLAH itulah SEBAIK-BAIK PERANCANG DAN PELAKSANA :)

Ujian itulah mentarbiyyahkan diri kita supaya menjadi lebih baik :)

Apa2pun, jadilah hamba yang BERSYUKUR atas segala yang DIA berikan.Pensyukur yang tegar, Insha Allah. Nak nangis? Silakan. Nak sedih? Silakan. Tapi cukup untuk menenangkan rasa cukiwa tu, tidak hingga melawan takdir Ilahi..hingga tega hilangnya REDHA ALLAH pada diri kita (nauzubillah). Manusia dikurniakan perasaan dan akal fikiran. Gunakan dengan cara yang betul dan bijaksana.

Keep on moving yourself with motivation. Motivasi, nasihat dari orang sekeliling adalah satu semangat. Tapi, percayalah...diri kita is the best motivator for ourself. Believe me! 

 “Sesungguhnya Allah tidak akan mengubah nasib suatu kaum kecuali kaum itu sendiri yang mengubah apa apa yang pada diri mereka ” QS 13:11

Senyum. Ada jalan bahagia untuk kita, Insha Allah.Believe HIM. Ayuh, jadi orang2 yang BANGKIT dari KEJATUHAN! Bangkit dari Kekecewaan! Stay positive! Yosh, FIGHTING !!!

 ~"Semoga twins Sarah ni, dapat menjadi seorang yang hebat seperti Prof Dr Muhaya"~ Sarah

Insha Allah, jika tidak diizinkan untuk melanjutkan pelajaran dalam bidang agama..Insha Allah, i'll keep moving on. Doakan saya. Ilmu agama itu wajib dipelajari setiap Muslim. Tak kiralah Muslim itu dalam bidang apa sekalipun.

Contohilah Dr Farhan Hadi, Ustazah Fatimah Syarha, Profesor Dr Muhaya.. masing2 mempunyai bakat dan bidang tersendiri, namun ilmu Agama tetap dicari, malah mereka sering menjadi rujukan orang yang dahagakan ilmu :)

Till here. Kena siapkan data2 untuk dibentangkan pada mama abah ! Doakan urusan Ana dipermudahkan :)

Terima kasih kerana sudi membaca bingkisan yang x seberapa ini. Moga ada sesuatu yang boleh diambil untuk dimanfaatkan! 

Allah does not charge a soul except [with that within] its capacity (Al Baqarah 2:286)

Bon Voyage ! Assalamualaikum :)

gambar yg akan menjadi perangsang/tatapan selama 3 minggu di KMJ
p/s : Moga diizinkan Ilahi :)

May 15, 2013

RePost : Tunang // Engaged ?



Assalamualaikum w.b.t 

Alhamdulillah , akhirnya selamat sampai ke Pahang ! Rasa macam dah bertahun2 tak balik ... haru (padahal awal2 tahun dah balik =_=")

Sampai kampung , angkat barang (memandangkan yang lelakinya amatlah malas sekali) , solat asar , melayan kanak2 ribena dan finally , meet atuk and salam .

Seperti biasa , ayat popular setiap kali Haura balik akan 'repeat' balik dari mulut atuk ... Hmm , tapi kali ni , special sikit , sbb ada nasihat free dari pakar  !

Atuk pesan : 
  • Belajar rajin2 !
  • Jangan main2 CINTA !
  • Kalau ada yang mengurat , katakan : " Jangan ngurat saya , atuk saya marah ! "

    Sentap jap..hehehe..btw , atuk sangat memahami perasaan remaja nih ! Dan akhirnya , Haura hanya mampu tersengih and gelak sakan ---- > [my sister , memang orang gelak guling2 pun , xkan x nmpk =_="]
Pesanan ini , Haura kongsikan bersama RafiQue/ah sekalian..jaga qalbi , jaga iman , jaga nafsi yer , kawan2!  

Kata2 atuk memang selalu tepat terkena kat diri . Teringat akhir tahun lepas . Saat tengah 'jiwang' dulu ..<--[ pelik pula mendengarnya , me , jiwang ?! lompat kangaroo jap ^_^]
Meet atuk . Salam atuk . And atuk kata : " Tak lama lagi , cucu aku tunang la ni .."

Fuh , kata2 atuk yg mantap ! Kenapa selalu Haura yang terkena =_=" . Kakak Haura tak da pula kena ayat2 zupp macam tu...Ke , orang2 yang lebih makan garam ni , ada instict yang kuat (macam ummi pula dah) ?

Berkata soal tunang=kahwin=jodoh ni , ramai juga yang kata , muka Haura ni , memang muka cepat 'langsung' ! Ya Allah , 'untung' lah suami Haura , dapat isteri x reti masak . makan kedai la jawabnya ...

Ok , kawan2 , Haura x sedia lagi nak kahwin2 ni , tapi kalau ada yang ajak pi kursus tu , boleh je orang teman .. ^_^ [ tuntut ilmu x mengira 'ilmu' apa ye , asalkan bermanfaat ! selagi hidup , selagi itulah kena terus menambah dan menyampaikan ilmu ! ] Macam manalah boleh dengar  , ada budak yang ingin jadikan Haura ni kakak ipar ? Oh , silap oranglah , adik =_=" Asifah kathiran !  

Saya nak belajar betul2 dulu . Nak habiskan SPM . Nak masuk universiti . Insya Allah , kalau ada rezeki , lepas tamat degree baru fikir pasal2 kehidupan berkeluarga ni .. [rasa kecik sangat , nak cakap pasal 'benda' ni ]Tapi , kalau dah tercatat di Luh Mahfuz , cepat , maka cepatlah...Saya terima tanpa bantahan , dengan redha , Insya Allah ... sebab yakin , Allah akan berikan yang terbaik buat hambaNya!

Ini pendirian saya . Bukan bermaksud , saya tak suka perkataan 'nikah awal' , malah saya menyokongnya . ^_^ Pilihlah mana yang terbaik , demi kehidupan dan masa depan yang terbaik , Insya Allah ..

Till we meet again . May Allah bless you !
Save Allah's love in your heart tightly !
Wassalam ~

[Raub , 2nd Day , Houri Haura ] ; 03/06/2012

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------

Nampak x, betapa x matangnya pemikiran Ana suatu masa dulu..haha.. ayat nak power je :p Rasa nak gelak guling2 sampai jatuh katil bila baca balik. Like seriously, berangan bab kahwin tu dah macam rutin harian kot dulu. DULU.. SEKARANG dah x camtu..banyak lagi hal nak kena fikir but daydreaming tu still my fav bila stress or bosan.  

Drop the 'angan2'. Cakap pasal realiti pulak aih. Honestly, siapa yang x nak kahwin kan ? Boleh kira dengan jari kot, siapa yang x nak. Fitrah untuk berpasangan. Semua orang ada :) Soalnya, pandai uruskan fitrah dengan baik atau mudah sangat tenggelam dalam fitnah? 

Okey! yang tu, Ana x ada jawapan. Sila tanya & koreksi diri kembali. 

Apa-apa pun, ingat ! Nak kahwin tu bukan boleh aci pakai redah ja.. preparation dari pelbagai aspek perlu ada. Ilmu kena topup, hubungan dengan Rabb kena stabil, hubungan with parents kena jaga, etc..

Yang penting, banyak istikharah & istiyarah (berbincang). 

Baiklah, cukuplah syarah tentang bab ini. :) Ni repost pun, sebab Ana suka bab2 peringatan ni, lagi2 bila dapat special honor , mandat untuk dapat syarahan from orang2 yang disayangi.

Time to make a move . Bon Voyage. Assalamualaikum!

*mabrook kepada senior & senpai yang telah & bakal ber-baytMuslim!*